De Satelliet als Stadspark

De Satelliet, de ronde toren van het kantoorgebouw van De Nederlandsche Bank, krijgt een tweede leven op een andere plek in Amsterdam. RE:BORN heeft de toren gekocht, ontmanteld en opgeslagen. Wij hebben in één van de vier ontwerpteams deelgenomen in het maken van een FLIRT-ontwerp. Samen met WRK Architecten en Studio Inscape hebben we de toren herontworpen in de vorm van een stadspark.

Locatie
Amsterdam
Opdrachtgever
RE:BORN Real Estate
Fasen
Explore
Diensten
Locatieconcept - flirtontwerp

9000 vierkante meter gebouw is zorgvuldig gedemonteerd en klaargemaakt voor een tweede leven elders in Amsterdam. Daarmee is dit een voorbeeldproject in de grote circulaire opgave van dit moment.

Naast het bestuderen van al het materiaal, hebben we ons verdiept in de verhalen achter het gebouw. Het gebruik, de identiteit en de ligging in de stad.

Op basis hiervan hebben we in een FLIRT-ontwerp de Satelliet als – stadspark – gepresenteerd. Hiermee maken we van de Satelliet een plek voor en van de stad, waar iedereen welkom is, en uitgedaagd wordt.

Het stadspark is ontworpen vanuit drie volgordelijke lagen: rhizomatisch ontwikkeling van het ecosysteem, een educatieve plint op het gehele maaiveld en een organische ontwikkelstrategie van gebouwen. Op dit moment presenteren we met RE:BORN de FLIRT-ontwerpen op de Dutch Design Week in Eindhoven.

2021
Credits:

Boj van den Berg – New Grounds

Eileen Stornebrink – Studio Inscape

Willie Vogel – Studio Inscape

Benjamin Robichon – WRK Architecten

Barbara Dirks – WRK Architecten

Opdrachtgever & ontwerp: RE:BORN Real Estate