DWARS DOOR OVERSCHIE

In de maanden januari t/m maart 2022 hebben wij in samenwerking met WRK Architecten een sportieve ontdekking gedaan in Overschie. Een ontwerpend ontwikkeltraject als kennismaking tussen de markt, maatschappij en de gemeente. Via het waardenkader van de Veldacademie zijn we erachter gekomen wat de behoeftes zijn. Vervolgens zijn we gezamenlijk aan de slag gegaan om deze te vertalen naar een ontwikkelstrategie en een schetsidee voor de nieuwe sportaccommodatie+.

Locatie
Overschie
Opdrachtgever
Gemeente Rotterdam
Fasen
Explore
Diensten
Locatieconcept - schetsontwerp – productontwikkeling

We zijn letterlijk gaan warmlopen met de buurt. Hierdoor hebben we kennisgemaakt met sportieve ambassadeurs in Overschie. We hebben hen geportretteerd ‘Dwars Door Overschie‘ en van hen geleerd hoe zij aan een beweging bouwen in Overschie. Bijvoorbeeld met Aad van Dijk (76), atletieker, met gemak sprong hij voor de fotoshoot wel 50 keer over de reling. Zijn missie is duidelijk, iedereen in Overschie die niet sport in beweging brengen.

Vanuit deze ontdekking stellen wij de ontwikkelstrategie ‘Dwars Door Overschie‘ voor. En hebben de sportaccommodatie+ als sportieve verbinding in de wijk ontworpen. Door de voorgestelde stapsgewijze uitvoering van het project, wordt het bouwen van de sportaccommodatie+ een ‘kick‘ voor de wijk.

Het belangrijkste advies om de ontwikkelstrategie in gang te zetten en onderdeel te maken van het dorp Overschie kwam van Arjoen (24). Jarenlang gaf hij hier jongeren les in het freerunnen. Tijdens de fotoshoot kwamen in de speeltuin Levenslust jongeren aangerend en vroegen hem om een backflip te maken. Hij wilde dit absoluut niet doen. En zei tegen de jongeren: “probeer niet meteen een backflip te maken maar begin eerst met een mooie sprong“.

2022
Credits:

Boj van den Berg – New Grounds

Barbara Dirks – WRK Architecten

Opdrachtgever: Gemeente Rotterdam